Recensie: Humble Pi - Matt Parker

24.07.2023

Als je zoals ons dagdagelijks met data bezig bent, merk je dat er onvermijdelijk typische grappen ontstaan. Binnen het team kunnen die typische data-grappen rekenen op diverse reacties: van een grijnslach tot een schaterlach. Maar buiten het team is het altijd wat opletten met wiskundige grappen en woordmopjes. We zullen die grappen je in deze blogpost dus besparen. ;-)

Een komedie van wiskundige fouten met hoogtes en laagtes

Maar daardoor was ik wél erg getriggerd toen het boek ‘Humble pi’ op mijn radar kwam. Het boek met de fascinerende subtitel ‘a comedy of maths errors’. Ik was benieuwd of ik even hard zou gniffelen of lachen met dit boek. Al een tipje van de sluier? Gniffelen was er zeker bij. Want ‘Humble pi’ is een boeiende trip, maar die – net zoals veel grafieken – verschillende hoogtes, maar ook enkele laagtes kent.

Brandgevaar en wiebelende bruggen: sterke voorbeelden

Ere wie ere toekomt. Matt Parker, de auteur van het boek, weet waarover hij schrijft. Op een sneltempo neemt hij je mee op een rollercoaster doorheen diverse wiskundige fouten met kleinere en grote impact. Zijn kennis en deskresearch is straf. Doorheen het boek word je als lezer bediend met heel veel cases en voorbeelden.

Zo is er het voorbeeld van het gebouw in 20 Fenchurch Street in Londen dat bijna brand vatte en temperaturen kende die opliepen tot 90°C. Verklaring van dit acute brandgevaar? De bochtige ramen kennen een zodanige kromming, waardoor de zonnestralen versterkt worden en zo onbedoeld een brandpunt veroorzaakten. Eerlijk? Ik zou er zelf niet aan gedacht hebben.

Of neem het verhaal van de Milennium Bridge in Londen. Volgens Parker beter bekend als de 'Wobbly Bridge' omdat de brug wiebelt als er verschillende mensen over wandelen omdat de berekeningen niet goed uitgevoerd zijn. Het is gelukkig niet zo erg als de Italiaanse snelwegbrug Ponte Morandi in Genua die in 2018 instortte. Maar het blijft wel straf om te zien hoe groot die wiskundige impact kan zijn.

Fascinerende ontmaskering van onwaarheden

Dat is dan ook zonder enige twijfel de grootste toegevoegde waarde van het boek. Parker slaagt erin om de wiskundige problemen haarfijn en gedetailleerd toe te lichten. Het is ook duidelijk dat hij hier steunt op een uitgebreide kennis. Want het gemak waarmee hij de cases toelicht is indrukwekkend. Het helpt ongetwijfeld dat hij verschillende cases ook zelf geanalyseerd heeft.

Maar ook té diepgaande wiskundige inzichten

Tegelijkertijd is dat ook de grootste zwakte van het boek. Soms wordt het wel heel erg technisch binnen de wiskunde. Er waren verschillende momenten in het boek dat Parker me even kwijt was omdat het toch allemaal iets té diepgaand en iets té technisch werd. Ook niet alle cases zijn even sterk. Een aantal hoofdstukken blijven voor mij jammer genoeg hangen in te veel technische aspecten en langdradigheid.

Evaluatie

Leesplezier: ★★★☆☆
Toepasbaarheid: ★★★☆☆
Onderbouw: ★★★★☆
Eindscore: ★★★☆☆

Eindconclusie

‘Humble pi’ is een boek dat je moet lezen als je beter inzicht wil krijgen in de impact van wiskundige fouten in de ‘echte wereld’.

Het boek biedt via verschillende cases een heel praktische vertaling van de impact van wiskunde op ons dagdagelijks leven. Daarbij zijn de voorbeelden en cases wel van een wisselend niveau.

Ben je gepassioneerd door wiskunde? Dan ga je dit boek ongetwijfeld geweldig vinden. Ben je eerder gemiddeld geboeid door wiskunde? Dan ga je ook dit boek eerder gemiddeld vinden dan bestaat de kans dat je een deel van het boek moet doorworstelen om dan opnieuw parels van cases te ontdekken.

Deze blog werd geschreven door Jeroen Naudts.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante boeken? Schrijf je dan zeker in op onze gratis tweemaandelijkse nieuwsbrief.

Via deze link vind je meer info over het boek: Humble Pi