Wij halen meer uit uw HR-data.

employer branding

employee networks

employee engagement

employee retention

employee diversity

Je kan je personeelsbeleid op verschillende manieren benaderen en optimaliseren. Door middel van kwantitatief en kwalitatief onderzoek biedt Starfish je inzicht in elke stap uit de employee journey (van instroom tot uitstroom) en over verschillende HR-thema's zoals jouw employer branding of de retentie van werknemers. Samen stellen we jouw HR-vraagstukken scherp, bekijken we welke antwoorden de HR-data uit jouw organisatie bieden en verbinden we concrete acties aan onze inzichten om jullie verder op weg te helpen. Zowel op strategisch als analytisch vlak staan we voor je klaar!


Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees meer over de projecten die we doorliepen bij vorige klanten.

 • HR-business case afbakenen

  Bij HR-analytics is het belangrijk om je te focussen op de juiste vragen. Wij geloven niet in data doen om data te doen. Wil jouw organisatie antwoorden over hoge kosten bij jullie aanwervingsproces? Data vertelt ons mogelijks welke rekruteringskanalen een meerwaarde zijn en welke louter een kost. Wil je bijvoorbeeld langdurig ziekteverzuim voorspellen? Dan bekijken wij welke factoren bijdragen aan een hoge uitval en welke patronen we terugvinden bij medewerkers die sneller terugkeren.

  Dit doen we door middel van deskresearch en interne afstemming met jullie. We brengen de HR-vraagstukken in kaart die voor jullie organisatie het belangrijkst zijn en waarbij HR-analytics kan helpen om betere beslissingen te nemen. We stellen vervolgens een haalbaarheidsanalyse op, zodat jullie weten welke use cases onmiddellijk aangepakt kunnen worden en voor welke nog extra stappen moeten gezet worden, zoals het samenbrengen van data uit verschillende bronnen.

 • HR-analytics audit

  Een goede HR-analytics strategie begint bij het in kaart brengen van de huidige situatie. Met onze gevalideerde audit helpen wij jouw organisatie om te groeien op het gebied van HR-analytics. We onderzoeken pijnpunten die een HR-data traject in jullie organisatie zouden kunnen ondermijnen. Denk hierbij aan de kwaliteit van jullie HR-data (hoe betrouwbaar en toegankelijk zijn de data?), de architectuur van jullie HR-systemen (hoe zijn deze met elkaar verbonden en wisselen ze data uit?) en de kennis en vaardigheden die aanwezig zijn binnen jullie organisatie om met data om te gaan.

  Om na te gaan waar de volgende stappen kunnen gezet worden in het gebruik van HR-analytics, gebruiken we twee methodes: een kwantitatieve screening van databronnen om de datakwaliteit in kaart te brengen en een kwalitatieve afstemming met een interne HR-contactpersoon. Ons audit rapport over de evaluatie van de huidige HR-analytics (“as is”-situatie) zal brede conclusies en duidelijke verbeterpunten bevatten over de strategie, data, technologie, processen en mensen in jouw organisatie.

 • Employee engagement

  Strategische roadmap

  Een gedetailleerd actieplan is essentieel om jouw HR-analytics naar een hoger niveau te tillen. In een strategische roadmap rond HR-analytics, ontwikkelen we samen met jouw organisatie een plan om de gestelde doelen te behalen. De roadmap vormt dus de brug tussen wat jullie momenteel doen met HR-analytics en hoe jullie het in de toekomst willen gebruiken.

  Het bevat concrete acties, elk met een onderlinge prioriteit, een inschatting qua timing, het benodigde budget en risico’s. Daarnaast zorgen we ook voor maximale afstemming met andere strategische plannen op HR- en organisatieniveau. Zo weet je precies waar je aan toe bent en hoe je jouw HR-analytics strategie stap per stap kunt uitvoeren.

 • Statische HR-data analyse

  Heb je een concreet vraagstuk waarbij je HR-data wilt inzetten? Aan de hand van een statische analyse bieden wij jou een concreet antwoord op jouw vraag. Wij bieden expertise rond elke stap in de employee journey, van instroom tot uitstroom en verdiepen ons graag in thema’s die hoog op de HR-agenda staan zoals retentie, recruitment, diversiteit, burn-out en hybride werken.

  Afhankelijk van jouw concrete vraag, maken we gebruik van verschillende analysetechnieken. Ben je eerder op zoek naar een overzichtelijk beeld van de meest succesvolle rekruteringskanalen? Dan voeren wij beschrijvende analyses uit om de kanalen op te sporen die het snelste, de meeste of de best passende kandidaten oplevert.

  Vraag je je bijvoorbeeld af welke factoren bijdragen aan langdurig verzuim, wil je de impact meten van een nieuw beleid of wil je voorspellen wie een hoog risico loopt om jouw organisatie te verlaten? Dan gebruiken we meer diagnostische en geavanceerde technieken om jou te helpen onderbouwde beslissingen te nemen.

  Onze analyses zijn altijd op maat gemaakt voor jouw organisatie en de resultaten presenteren we op een begrijpbare, toegankelijke manier zodat alle interne stakeholders weten hoe ze de cijfers kunnen vertalen naar de werkvloer.

 • Dynamische HR-data analyse

  Continu inzicht hebben in jouw HR-data is essentieel om snel te kunnen reageren op veranderingen in de organisatie. Vanuit die nood aan up-to-date informatie, helpen we jouw organisatie graag om op een interactieve en flexibele manier inzichten te halen uit jouw HR-data.

  We maken gebruik van dashboards en het instellen van automatische signaalfuncties om jouw HR-analytics een dagdagelijkse meerwaarde te maken. Zo word je op de hoogte gebracht van belangrijke trends en heb je altijd real-time inzicht in de HR-data die voor jouw organisatie relevant zijn.