Recensie: Framers - Kenneth Cukier

13.06.2023

“Wat mensen beter kunnen dan computers.” Het is in tijde van razendsnelle technologische veranderingen een heel relevante vraag. Maar als de vraag gesteld én beantwoord wordt door de auteurs van de bestseller ‘de big-data revolutie’ dat intussen al 10 jaar oud is, is het zeker de moeite te lezen. En daar hebben we - ondanks de moeizame start - uiteindelijk geen spijt van gekregen.

Waarom de robots het nog niet onmiddellijk zullen overnemen.

Chat GPT, Artificial Intelligence, Virtual Reality, … Er zijn vandaag meer dan voldoende trends en innovaties die de razendsnelle technologische evolutie mooi illustreren. De vraag wanneer computers slimmer zullen zijn dan de mensen, wordt plots een heel relevante vraag. (Als u indruk wil maken bij uw familie of vrienden, mag u de term ‘singulariteit’ gebruiken). De onheilsberichten over de duizenden jobs die zullen verdwijnen door technologie zijn ook in België intussen niet meer op één hand te tellen. En toch zal het menselijk brein nog heel lang een concurrentieel voordeel hebben volgens de auteurs.

Out-of-the-dots denken

Want als mens zijn we in staat om buiten de bestaande vakjes te denken. Of buiten de bestaande ‘frames’ zoals u wil. We slagen er als mens in om out-of-the-box te denken. Wist je trouwens dat deze uitdrukking komt van het raadsel waarbij je negen punten moet verbinden in slechts vier lijnen? En daarbij dus out-of-the-box moet denken?

De auteurs bouwen hun visie over de menselijke kracht van ‘framen’ zorgvuldig op met verschillende voorbeelden. Iets te uitgebreid misschien. Want het is niet toevallig dat we het eerste deel van het boek als traag ervaarden en we even op onze tanden moesten bijten om verder in het boek te gaan.

Van computerspelletjes spelen...

Maar eenmaal op kruissnelheid tonen de auteurs met diverse voorbeelden aan dat de menselijke frames nog altijd cruciaal zijn. Bijvoorbeeld voor het winnen van computerspelletjes. Ja, de computer won uiteindelijk van de menselijke spelers. Maar uiteindelijk was dat enkel mogelijk omdat de computer werd gevoed door de vele creatieve oplossingen die uit het menselijk brein gekomen waren.

… tot collectief ontslag van het politiekorps.

En soms durft het menselijk brein echt verregaande beslissingen te nemen. Zoals in Camden waar na vele problemen en corruptie het volledige politiekorps met 260 (!) agenten op staande voet ontslagen werd. Op het eerste gezicht een onbegrijpelijke keuze. Maar deze keuze zorgde voor een blanco lei waarop verder gebouwd kon worden en waardoor zeven jaar later Camden het schoolvoorbeeld werd qua aanpak van geweld en corruptie.

Vier kerninzichten

De auteurs slagen erin om doorheen het boek laagdrempelig uit te leggen wat dan de vier kerninzichten zijn om als mensen goed te blijven ‘framen’ en zo het verschil te blijven maken met computers. We geven de vier kerninzichten graag nog even mee:

  1. Maak gebruik van veel divers mentale modellen. (Het continu gebruik van verschillende ‘frames’ en invalshoeken leidt tot betere beslissingen).
  2. Droom binnen beperkingen (Er zijn altijd beperkingen, maar train je brein om vlug en efficiënt geschikte opties te identificeren).
  3. Herkader met mate (Switchen naar andere frames geeft je nieuwe interessante invalshoeken. Maar bij te snelle switches wordt dit riskant.)
  4. De context doet ertoe (Frames mag je niet in het ‘ijle’ toepassen. De context waarin de frames toegepast worden doen er echt wel toe.)

Evaluatie

Leesplezier: ★★★★☆
Toepasbaarheid: ★★★☆☆
Onderbouw: ★★★★★
Eindscore: ★★★★☆

Eindconclusie

‘Framers’ is een boek dat je moet lezen als je beter inzicht wil krijgen waarom we als mens nog lang ‘slimmer’ zullen zijn dan computers. En vooral op welke domeinen.

Het boek biedt via een uitgekiende opbouw een heldere analyse van de voordelen van onze creatieve geest tegenover de starre redeneringen van computers, die weliswaar duizelingwekkend snel uitgevoerd kunnen worden.

De lauwe start van het boek is dan ook niet meer dan een schoonheidsfoutje. Want als je daar door ‘kijkt’, ontdek je een enorme schat aan inzichten over de kracht van ‘framing’ die heel relevant is voor iedereen die met data aan de slag gaat.

Deze blog werd geschreven door Jeroen Naudts.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante boeken? Schrijf je dan zeker in op onze gratis tweemaandelijkse nieuwsbrief.

Via deze link vind je meer info over het boek: Framers