Recensie: De Connectiecode – Lena Skogholm

30.03.2022

De code om vlotter te connecteren gekraakt

Grote Beloftes. Ik heb er een lichte allergie voor. Toen ik op de cover van de connectiecode quotes las als “Meer dan 50.000 exemplaren verkocht in Zweden” of “handboek voor het begrijpen van anderen.” reageerde ik al licht aangestoken. Toch werd ik ook getriggerd om ‘de connectiecode’ te lezen. En ik kan de straffe quotes alleen maar bijtreden; dit is een boek dat je in huis moet halen als je merkt dat connecteren met anderen een uitdaging voor je is.

Ervaren koorddanseres

Als ik heel eerlijk ben; ik had nog nooit van Lena Skogholm, de auteur van dit boek gehoord. Uit haar bio blijkt ze een Zweedse gedragswetenschapper te zijn die al jarenlang lezingen, trainingen en workshops geeft over thema’s zoals communicatie, leiderschap en moeilijke gesprekken. En dat merk je ook in het boek. Skogholm slaagt er als een ervaren koorddanseres in om een perfect evenwicht te houden tussen sterk onderbouwde inzichten uit (wetenschappelijk) onderzoek en laagdrempelige inzichten om actief mee aan de slag te gaan.

Haar toelichting over de drie breinen bij mensen (reptielenbrein, apenbrein en mensenbrein zoals ze die zelf noemt), zijn op het eerste gezicht geen groot nieuws. Maar ze slaagt erin om het heel erg toegankelijk uit te leggen zodat je in één klap beseft hoe je bijvoorbeeld collega’s kan overtuigen. Of hoe het komt dat je bij die andere collega telkens op een spreekwoordelijke muur botst als je een nieuw idee wil lanceren.

De magische kracht van het woord ‘omdat’

Of wat dacht je van het inzicht dat wanneer je het magische woord ‘omdat’ gebruikt, de impact van je boodschap exponentieel toeneemt? Skogholm verwijst naar experimenteel onderzoek waarbij een onderzoeker aan mensen vroeg of hij aan het kopieerapparaat mocht voorkruipen. Toen hij vroeg ‘Sorry, mag ik even tussendoor het kopieerapparaat gebruiken?’ mocht hij van 50% van de proefpersonen voorgaan. Toen dezelfde onderzoeker vroeg ‘Sorry, mag ik even tussendoor het kopieerapparaat gebruiken omdat ik een paar kopietjes moet maken?’, liet 90% (!) van de proefpersonen hem voorgaan. Het feit dat de reden in dit geval wel héél erg logisch was, bleek voor veel proefpersonen dus geen probleem te vormen.

Prachtige metaforen

Behalve de erg toepasbare inzichten die een stevige wetenschappelijke onderbouw hebben, heb ik ook gesmuld van de prachtige metaforen die Skogholm in haar boek weet te smokkelen. Deze quote van Hjalmar Söderberg uit zijn boek ‘Dokter Glas’ vond ik bijvoorbeeld prachtig. “Mensen willen bemind worden, bij gebrek daaraan bewonderd, bij gebrek daarna gevreesd, bij gebrek daaraan verafschuwd en veracht. De ziel huivert en wil tot elke prijs contact.” Waarmee ze feilloos aangeeft hoe belangrijk wij als mens contact vinden met ‘de andere’.

Of nog een andere quote die ze gebruikt om mild te zijn in ons contact met anderen. “Als we onze problemen allemaal in een doorzichtige zak met ons zouden meedragen, zou niemand met ons willen ruilen. Maar ik ben ervan overtuigd dat ieders tas dan iets makkelijker te dragen zou zijn.”

Maar toch niet perfect

Na de bloemlezing tot nu toe, zou je verwachten dat dit volgens ons een perfect boek is. En dat is het ook bijna. Jammer genoeg vind ik het niveau van de twee laatste hoofdstukken minder sterk. Het blijft inhoudelijk nog altijd sterk, maar in vergelijking met het algemene niveau van het boek zorgt het toch voor enige teleurstelling. Ook de linken met de bronnen mochten voor mij soms duidelijker. In sommige gevallen lijkt het me niet eenvoudig om de juiste bron waarnaar verwezen wordt ook daadwerkelijk terug te vinden. Maar dat zijn enkele detailopmerkingen.

Leesplezier: ★★★★★
Toepasbaarheid: ★★★★★
Onderbouw: ★★★★☆

Eindconclusie

Dit is een boek dat je moet lezen als je vrienden, familie, collega’s beter wil begrijpen om beter met hen te connecteren. Sommige onderdelen in het boek waren geen nieuwe grote inzichten. Maar regelmatig leverde het boek me toch nog nieuwe inzichten op en soms ook nieuwe invalshoeken op kennis die ik al had. Een must-read.

Deze blog werd geschreven door Jeroen Naudts.

Wil je op de hoogte blijven van andere interessante boeken? Schrijf je dan zeker in op onze gratis tweemaandelijkse nieuwsbrief.

Via deze link vind je meer info over het boek: De connectiecode