Is ChatGPT een meerwaarde voor HR-professionals? We testen het uit!

18.04.2023

Artificiële intelligentie (AI) en machine learning zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de bedrijfswereld, zeker niet als het over HR gaat. De technologische vooruitgang heeft er namelijk voor gezorgd dat we tal van taken kunnen automatiseren en optimaliseren. Een van de grootste AI-ontwikkelingen van de afgelopen jaren is ChatGPT, een geavanceerd taalmodel dat in staat is om menselijke taal te begrijpen en te genereren. Maar wat kan ChatGPT nu precies betekenen voor HR? In deze blogpost delen we de meerwaarde van ChatGPT voor HR aan de hand van 5 concrete toepassingen die we zelf getest hebben.

Gereviseerd door Lotte Van der Sijpt

Meer dan menselijke taal begrijpen

ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI, een onderzoeksbedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Sinds de zomer van 2020, werkt ChatGPT als een ​​taalmodel dat in staat is om mensachtige tekst te genereren. Nog interessanter? Het is ook in staat om menselijke taal te begrijpen en erop te reageren.

Of je het nu een vraag stelt over de geschiedenis van HR of je legt het een wiskundig probleem voor, ChatGPT kan snel een duidelijk antwoord formuleren. Door rekening te houden met verschillende factoren zoals context, grammatica en semantiek, probeert het de beste antwoorden te produceren op jouw vraag. Omdat zijn algoritmen getraind zijn op enorme hoeveelheden data, blijft zijn foutenmarge trouwens erg klein. Merk je toch een vergissing op? Laat het dan zeker weten, dan leert het model hier onmiddellijk uit en gebruikt het jouw continue feedback om zijn eigen antwoorden te herzien.

1. ChatGPT als creatieve assistent voor HR-professionals

Als HR-professional is creativiteit een belangrijke troef. Het bedenken van aanlokkelijke vacaturetitels, creatieve campagnes en leuke hashtags voor op LinkedIn zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarin je je creatieve vaardigheden kan inzetten. Maar soms kan het lastig zijn om snel nieuwe ideeën te bedenken. Dit is waar ChatGPT van pas komt.

Door zijn vermogen om menselijke taal te begrijpen en genereren, kan het snel en gemakkelijk nieuwe ideeën en opties genereren. Van fake namen voor bedrijven en kandidaten die je kan gebruiken in het anonimiseren van mock-ups en business cases, tot het uitdenken van aanlokkelijke titels voor een vergadering of campagne. Stel gewoon de vraag en binnenkort kan je een leuke boek-winactie promoten met de hashtag #BoeKado of heet je wekelijks intern overleg op maandagen vanaf nu het Starfish Power Hour.

Chatgpt voorbeeld creatieve assistent

ChatGPT, OpenAI. (2023). Schermafbeelding van chat.openai.com. OpenAI - Namen voor kadernota. https://chat.openai.com/

2. ChatGPT als sprekende rekenmachine

ChatGPT is niet alleen handig voor het genereren van creatieve ideeën, maar is ook een waardevol hulpmiddel bij het uitvoeren van berekeningen. Of het nu gaat om eenvoudige wiskundige formules of meer complexe berekeningen; ChatGPT kan snel en accuraat antwoorden geven op allerlei rekenvragen die HR-professionals hebben.

Zo kan het bijvoorbeeld helpen bij het berekenen van percentages, het omrekenen van valuta of het opstellen van financiële rapporten. Bijvoorbeeld, als je een offerte hebt voor een dienst en je wilt weten wat de prijs zou zijn na het toepassen van een korting van 20%, dan kan ChatGPT je binnen enkele seconden het juiste bedrag geven.

Maar ChatGPT kan ook helpen bij meer complexe berekeningen zoals het berekenen van de loonkosten van een medewerker, inclusief belastingen, pensioenpremies en sociale zekerheidsbijdragen. Hierbij hangt het antwoord af van hoeveel input je nu precies geeft, maar over het algemeen doet het model altijd een eerste inschatting en maakt het belangrijke kanttekeningen over bijvoorbeeld de verschillen in sectoren en de RSZ-waarde.

Chatgpt voorbeeld rekenmachine

ChatGPT, OpenAI. (2023). Schermafbeelding van chat.openai.com. OpenAI - Berekenen van werkgeverskosten. https://chat.openai.com/

3. ChatGPT als concrete vertaalslag van HR-concepten

Een ander voordeel van ChatGPT voor HR-professionals is de mogelijkheid om complexe concepten concreter te maken. Het kan soms moeilijk zijn om abstracte begrippen, zoals beleidsmaatregelen of wetteksten, te vertalen naar de werkvloer. ChatGPT kan hierbij helpen door praktische voorbeelden te geven die deze abstracte concepten meer tastbaar maken.

Bijvoorbeeld, als je een nieuwe wettekst rond ‘het recht op deconnectie’ samenvat, die bepaalt dat een werknemer geen negatieve gevolgen mag ondervinden als hij of zij na de werkuren niet bereikbaar is, dan kan ChatGPT voorbeelden genereren van wat deze "negatieve gevolgen" precies kunnen inhouden. Dit kan variëren van continue druk van de werkgever om toch bereikbaar te zijn tot verlies van promotiekansen. Door deze concrete voorbeelden te geven, kan ChatGPT dienen als inspiratie of aanvulling voor HR-professionals bij het vertalen en de communicatie naar de werkvloer en ervoor te zorgen dat abstracte concepten begrijpelijk en praktisch worden.

4. ChatGPT als meertalige en veelzijdige taalassistent

Je hebt misschien al gemerkt dat ChatGPT even goede resultaten oplevert in het Nederlands als het Engels. Maar ChatGPT is meer dan alleen een meertalige taalassistent. Naast het spreken van meer dan 50 talen, is ChatGPT ook zeer veelzijdig op het gebied van taalgebruik. Het model kan ook de toon van zijn antwoorden aanpassen aan de situatie en zijn gesprekspartner.

Stel jij een vraag op een informele of opgewekte manier, dan mag je hetzelfde resultaat terug verwachten. Je kan daarbij ook expliciet aangeven in welke soort toon je jouw antwoord wilt. Dit is erg handig voor HR-professionals die op zoek zijn naar hulpmiddelen om een tekst overtuigender te maken of net meer informatief.

Ten slotte, kan ChatGPT bij het formuleren van een antwoord ook rekening houden met jouw kennisniveau over het onderwerp. Vraag je bijvoorbeeld om de loonkloof uit te leggen op kinderniveau, zal je daadwerkelijk eenvoudigere termen en jargon krijgen dan wanneer je uitleg vraagt op het niveau van een expert.

5. ChatGPT als collaboratieve collega

ChatGPT is niet alleen een taalassistent die informatie verstrekt en vragen beantwoordt, maar je kan er perfect mee samenwerken als partner. Wil je een idee aftoetsen of ergens snel een inzicht uittrekken, dan staat ook daar het taalmodel voor je klaar. ChatGPT is namelijk in staat om input die jij zelf ingeeft verder te herwerken en te analyseren. Bijvoorbeeld, als je een uitgeschreven tekst geeft over een SWOT-analyse, kan je vragen om een overzichtelijke lijst van troeven en valkuilen te voorzien. Dit bespaart jou als HR-professional tijd en maakt het gemakkelijker om de kernpunten van je eigen analyses te begrijpen:

Chatgpt voorbeeld collaboratieve collega

ChatGPT, OpenAI. (2023). Schermafbeelding van chat.openai.com. OpenAI - Rapport Informatie Samenvatting. https://chat.openai.com/

Conclusie

ChatGPT biedt een reeks van voordelen voor HR-professionals. Zo kan je rekenen op een snelle en efficiënte ondersteuning bij het creëren van content, het vertalen van abstracte concepten en beleidsdocumenten en het communiceren met medewerkers. Dankzij de veelzijdigheid en meertaligheid van ChatGPT kan je bovendien op een gepaste en duidelijke manier communiceren met gesprekspartners van verschillende niveaus en achtergronden. Geloof je me niet? Weet dan dat deze blogpost enkel gereviseerd werd door ons, maar voor de rest geschreven werd door ChatGPT zelf. Ga vooral zelf eens ontdekken wat ChatGPT voor jouw HR-werk kan betekenen!

Chatgpt afsluiter en bedanking

ChatGPT, OpenAI. (2023). Schermafbeelding van chat.openai.com. OpenAI - Blogpost ChatGPT. https://chat.openai.com/

Meer weten?

Wil je graag zelf dit krachtig taalmodel uitproberen? Dan kan je gratis een account aanmaken via Open AI en zelf een bezoekje brengen aan ChatGPT.

Wil je nog meer inspiratie over data en HR-analytics? Schrijf je dan zeker in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief met tips en trends over HR-analytics of contacteer ons.