Doe onze gratis test en ontdek hoe matuur jouw organisatie is op vlak van HR-analytics.

31.01.2022

Benut jouw organisatie optimaal de inzichten uit HR-data? In de huidige ‘war for talent’ kunnen HR-data inzichten geven die de prestaties van de medewerkers verbeteren én op (middel)lange termijn dus ook de organisatie kunnen versterken. Maar in welke mate is jouw organisatie hier klaar voor? Om dat te ontdekken, ontwikkelden we een online test die je hierin inzicht geeft.

Wat meet de HR-analytics maturity test?

De HR-analytics maturity test wil een duidelijk beeld schetsen van het huidig gebruik van HR-analytics binnen jouw organisatie. De test bestrijkt verschillende HR-gebieden uit de employee journey waarbij jouw organisatie veel of weinig inzet op HR-analytics. Onder HR-analytics verstaan we het professioneel bijhouden, statistisch analyseren en automatisch toepassen van HR-data.

Aan de hand van 10 stellingen berekent de test hoe gevorderd jouw organisatie is op vlak van HR-analytics en beschrijft de resultaten in een gepersonaliseerd beoordelingsrapport. Het rapport geeft je een totaalscore op 20 en legt uit wat je kan doen om te verbeteren. Hoe hoger jouw score, hoe beter jouw organisatie gebruik maakt van HR-analytics!

Hoe weet ik of ik op de goede weg ben?

Op het einde van de test, krijg je een totaalscore. Elke score is verbonden met één van de onderstaande vier maturiteitsniveaus. We geven onder de afbeelding een overzicht van de vier maturiteitsniveaus.

4 fasen 2g
 • Maturiteitsniveau 1: HR-speculators
  Intuïtie en ervaring nemen het voortouw bij het maken van HR-beslissingen bij de HR-speculators. Organisaties in dit maturiteitsniveau voeren vooral beschrijvende analyses uit of het verzamelen van HR-data gebeurt nog niet consistent op een kwaliteitsvolle manier.

 • Maturiteitsniveau 2: HR-explorers
  HR-data helpen al regelmatig bij het behalen van HR-doelstellingen. Organisaties in dit maturiteitsniveau kunnen via analyses verbanden blootleggen en eenvoudige regressies uitvoeren. Data wordt per afdeling of project verzameld maar nog niet organisatiewijd.

 • Maturiteitsniveau 3: HR-investors
  HR-data bieden evenwaardige input als het HR-team en er bestaat een strategisch plan over het gebruik van HR-analytics. Organisaties in dit maturiteitsniveau kunnen meer complexe analyses uitvoeren en data is makkelijk toegankelijk via een centraal systeem.

 • Maturiteitsniveau 4: HR-leaders
  HR-analytics zijn een belangrijk deel van de bedrijfsstrategie en bieden een competitief voordeel. Processen verlopen doorgaans automatisch. Organisaties in dit maturiteitsniveau hebben de kennis en tools om voorspellende analyses uit te voeren en te vernieuwen waar mogelijk.

Hoewel een lage(re) score betekent dat je nog een langere weg af te leggen hebt, worstelen alle categorieën met hun eigen uitdagingen op vlak van HR-analytics. Zo ligt voor jouw organisatie misschien de uitdaging om jouw managementteam te overtuigen van het nut van HR-analytics. Andere organisaties zullen vooral willen inzetten om alle medewerkers over de streep willen trekken.

Wat jouw uitdaging ook mag zijn, na het invullen van de test krijg je in jouw mailbox een persoonlijk rapport waarin je alle verdere informatie over jouw maturiteitsniveau terugvindt, en nog belangrijker, hoe je nog meer uit jouw HR-data kan halen.

Krijg ik ook praktische tips om sterker te worden op vlak van HR-analytics?

Als jouw organisatie al gretig gebruik maakt van HR-analytics, maar nog moeite heeft met iedereen erbij te betrekken of er competitief voordeel uit te slaan, kan je deze test gebruiken om te meten op welk niveau jouw organisatie zich bevindt en wat je kan doen om te verbeteren.

Als jouw organisatie de kracht van HR-analytics nog niet benut, is dit hét moment om eraan te beginnen! Deze nieuwe test helpt jouw ​​organisatie om slimmere HR-beslissingen te nemen en begeleidt jou bij het aan de slag gaan met HR-analytics.

Het rapport voorziet 3 concrete actiepunten die jouw organisatie in de juiste richting stimuleert. Deze actiepunten zijn telkens afgestemd op het maturiteitsniveau waartoe je behoort volgens de test. Op die manier kunnen we je zo gericht mogelijk advies geven. Zowel thema’s over datakwaliteit, complexe analysetechnieken en medewerkersbetrokkenheid komen aan bod. Mocht je toch met specifieke vragen blijven zitten, kan je ons steeds contacteren. Dan bekijken we samen welke aanpak het beste past bij jouw unieke situatie.

Conclusie

Als HR-professional krijg je dankzij de test inzicht in hoe belangrijk data voor jouw bedrijf zijn. Het is niet alleen een manier om eenvoudige medewerkersgegevens bij te houden, maar laat je ook toe belangrijke inzichten uit die data te halen waarmee je dan aan de slag kunt.

Het is echter niet altijd evident om de vertaalslag te maken van een Excel-bestand naar sterk onderbouwde HR-beslissingen die jouw HR-dienst en jouw organisatie vooruit helpen. Dit is een proces dat je stap voor stap moet verbeteren en dat begint bij een concreet plan van aanpak.

Daarom ontwikkelden we deze HR-analytics maturity test die jouw organisatie een duidelijk beeld geeft van wat jouw HR-analysemogelijkheden zijn. Nu en in de toekomst.

Ken jij jouw HR-analytics maturiteitsniveau nog niet?

Wil je nog meer inspiratie om het gebruik van HR-data binnen je organisatie te verbeteren? Schrijf je dan zeker hieronder in op onze gratis nieuwsbrief. Dan krijg je om de twee maanden verschillende tips & tricks. Veel succes!