Code voor HR-data analyse creëren? ChatGPT hielp ons op drie manieren

22.08.2023

In de wereld van analyse en codering zijn efficiëntie en nauwkeurigheid essentieel. Gelukkig biedt AI-technologie zoals ChatGPT een oplossing voor het stroomlijnen van deze processen. In deze blogpost onderzoeken we zelf de unieke mogelijkheden van ChatGPT op drie cruciale gebieden: het schrijven van code vanaf nul, het vertalen van code van de éne taal naar de andere, en het oplossen van die vervelende “errors” die statistische software je altijd voor de voeten werpt.

Geschreven door Lotte Van der Sijpt

Zelfs als je geen AI-expert bent of de nieuwste ontwikkelingen niet op de voet volgt, is de kans groot dat je al bekend bent met ChatGPT. Dit geavanceerde taalmodel, gebaseerd op de GPT-3.5-architectuur van OpenAI, staat bekend om zijn indrukwekkende vaardigheden in natuurlijke taalverwerking. Dat wilt zeggen dat ChatGPT de menselijke taal begrijpt op een dieper niveau.

In tegenstelling tot de populaire zoekmachines zoals Google, kan het niet alleen jouw vragen beantwoorden, maar hier ook complexe inzichten in bieden en moeiteloos realistische gesprekken voeren. Zoals we in een vorige blogpost al aanhaalden, is ChatGPT zelfs in de HR-wereld een krachtig hulpmiddel. Maar hoe sterk is het als jouw nieuwe HR-analytics assistent?

1. Codeer-magie: ChatGPT’s vermogen om code te creëren

Met de kracht van ChatGPT kunnen gebruikers complexe codes genereren om hun specifieke onderzoeksvragen aan te pakken. Het enige wat nodig is, is een duidelijke en precieze beschrijving van de gewenste analyse. Denk daarbij aan de vereiste versie van het programma, gebruikte packages of extensies in je software en relevante variabelennamen. ChatGPT kan vervolgens met een hoge nauwkeurigheid code voorstellen die perfect is afgestemd op jouw business vraag.

Code genereren

ChatGPT, OpenAI. (2023). Schermafbeelding van chat.openai.com. OpenAI – Simpele analysevraag omzetten naar R-code.

Tips voor optimaal gebruik:

  • Verstrek zo gedetailleerd mogelijke informatie over je vereisten (bijv. software-versie en variabelennamen), zodat ChatGPT je de meest relevante code kan bieden.
  • Maak het jezelf gemakkelijk door dezelfde benamingen voor variabelen te gebruiken, dan neemt ChatGPT deze automatisch over.
  • Specificeer de programmeertaal waarin je werkt en eventueel de software-versie om compatibiliteitsproblemen te voorkomen.

2. Naadloze Taalovergang: ChatGPT’s vermogen om code te vertalen

Werkt jouw collega het liefste met SPSS maar heeft jouw opleiding jou vooral code leren kennen via RStudio? Dan zit je met een taalbarrière tussen SPSS-syntax en R-scripts. ChatGPT overbrugt de kloof tussen verschillende codeertalen door vertalingen uit te voeren van de ene taal naar de andere. Hierdoor kunnen onderzoekers met één eenvoudige vraag hun code omzetten, waardoor tijd en moeite worden bespaard bij het aanpassen van analyses aan verschillende omgevingen.

Code vertalen

ChatGPT, OpenAI. (2023). Schermafbeelding van chat.openai.com. OpenAI – SPSS syntax vertalen naar R-code.

Tips voor optimaal gebruik:

  • Zorg ervoor dat je de bron- en doeltaal duidelijk aangeeft, en indien mogelijk, de versies van de gebruikte programma's.
  • Controleer de vertaalde code altijd zorgvuldig om ervoor te zorgen dat de functionaliteit en logica intact blijven.
  • Vermeld “indien mogelijk” zodat ChatGPT getriggerd wordt om aan te geven wanneer de ene codeertaal capabeler is dan de andere.

3. Bug-Buster: ChatGPT’s vermogen om fouten op te sporen

Een laatste opvallende kwaliteit van ChatGPT is het vermogen om programmeerfouten op te sporen en te corrigeren. Als gebruiker zie je soms door het bos de bomen niet meer en wanneer je code met de hand typt, kunnen de kleinste typfoutjes al zwaar afgestraft worden.

Sommige programma’s helpen je op weg door te identificeren waar jouw fout ligt. Maar vaak zijn de errors een vreemde taal op zich en is er meestal geen “AutoCorrectie”-knop die je suggesties geeft. Wanneer je jouw code voorstelt, kan ChatGPT eventuele fouten identificeren en aanbevelingen doen om ze te verbeteren.

Je kan ook gewoon rechtstreeks de error kopiëren en plakken in ChatGPT en luisteren wat die exact inhoudt of wat de next steps zijn. Bovendien past ChatGPT zichzelf aan naarmate het meer leert van jullie interacties, waardoor het steeds nauwkeuriger en effectiever wordt in het aanbieden van bruikbare oplossingen.

Code verbeteren

ChatGPT, OpenAI. (2023). Schermafbeelding van chat.openai.com. OpenAI – Error opsporen in bestaande R-code en oplossen.

Tips voor optimaal gebruik:

  • Gevoelige data doorgeven aan ChatGPT hoeft niet. Het programma creërt zelf altijd dummy data (gegevens ter voorbeeld) om zijn oplossingen op te testen.
  • Bekijk de voorgestelde correcties aandachtig en begrijp de reden achter de veranderingen om je eigen programmeervaardigheden te verbeteren.
  • Wees geduldig en geef feedback aan ChatGPT wanneer nodig, zodat het zich beter kan aanpassen aan je specifieke behoeften. (Ja, soms is pas de 3de oplossing degene die juist werkt!)

Conclusie

ChatGPT heeft zichzelf bewezen als een waardevol hulpmiddel bij het analyseren en coderen, met unieke vaardigheden om code te genereren, te vertalen en zowel jou als zichzelf te verbeteren.

De voordelen op het gebied van tijdsbesparing, foutopsporing en persoonlijke ondersteuning wegen enorm op tegen sommige mogelijke nadelen. Daarbij denken we vooral aan het feit dat ChatGPT minder op de hoogte is van de menu en navigatie lay-out van sommige programma’s (en dan zoek je naar knopjes die niet bestaan) en dat ChatGPT geneigd is om altijd een antwoord te geven (zelfs als het verkeerd is dus).

ChatGPT is geneigd om altijd een antwoord te geven (zelfs als het verkeerd is).

Gouden tip hierbij? Start een nieuwe chat en herformuleer je vraag wanneer je merkt dat de antwoorden van ChatGPT niet in de richting gaan die je wilt. Je kan er even blijven mee ping-pongen maar de kans is groot dat er ergens miscommunicatie in jullie chat is geslopen waarop ChatGPT blijft vastlopen. Leer zelf dus ook uit het gesprek en stel de vraag gewoon op een andere manier in een nieuwe chat.

We raden aan om altijd kritisch te blijven, maar met de juiste begeleiding en gedetailleerde instructies als voorzorgsmaatregelen kan ChatGPT een onmisbaar instrument worden voor onderzoekers en programmeurs die hun analytische capaciteiten naar nieuwe hoogten willen tillen.

Meer weten?

Wil je graag zelf dit krachtig taalmodel uitproberen? Dan kan je gratis een account aanmaken via Open AI en zelf een bezoekje brengen aan ChatGPT.

Wil je nog meer inspiratie over HR-analytics? Schrijf je dan zeker in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief met tips en trends over HR-analytics of contacteer ons.