Vier inzichten van fitnesstrackers die relevant zijn voor HR-data

25.10.2022

Draag jij ook zo’n fitnesstracker die je inzicht biedt in je actief gedrag van die dag? Zelf zijn we ook al enkele jaren een trouwe gebruiker. Die voorbije jaren hebben ons ook inzichten gegeven die volgens ons ook heel relevant kunnen zijn voor de toepassing van HR-data.

Dit zijn de vier inzichten die we halen uit het gebruik van fitnesstrackers voor het gebruik van HR-data:

1. Belonen blijft nog altijd een sterke incentive (en dat hoeft niet groots te zijn)

We weten het: als het gaat om duurzaam gedrag, is intrinsieke motivatie beter dan extrinsieke motivatie. Of anders gezegd; we zullen nieuw gedrag langer volhouden als we er ook zelf erg van overtuigd zijn in plaats van nieuw gedrag toe te passen enkel voor de beloning.

Toch merk ik in gebruik van mijn fitnesstracker dat beloningen zeker een mooi duwtje zijn voor mijn motivatie. Denk bijvoorbeeld aan de beloning in de vorm van een opgestoken duim die je krijgt als je na een lange tijd stil te zitten toch even beweegt. Maar ook de streak is een sterke motivator sinds ik de fitnesstracker gebruik.

Met een streak bedoelen we het dagelijks behalen van een bepaald doel voor een langere periode. Zo kun je bijvoorbeeld een streak van 100 halen als je 100 opeenvolgende dagen meer dan 10.000 stappen zet. Nooit gedacht dat het me zou motiveren, maar in de praktijk werkt het wel. Denk dus na hoe je vanuit jouw data voor een (intrinsieke) beloning kan zorgen waar de medewerkers een goed gevoel van krijgen.

2. Doelen stellen helpt

HR-data kan helpen om bepaalde doelen te halen. Het is goed om heel duidelijk en concreet voorop te stellen welk doel je wil behalen. Onderstaand overzicht van Strava toont aan hoe sterk de impact van een bepaalde finishtijd kan zijn.

Op het eerste gezicht zie je de normale verdeling die je mag verwachten. Maar als je meer inzoomt, zie je wat er gebeurt rond finishtijden zoals 3u, 3u30, 4u en 4u30. De extra mile wordt gelopen om toch mooi onder deze ronde finishtijden te komen. Waarschijnlijk lopers zoals ik die hun fitnesstracker aandachtig in de gaten houden. 😉

Strava marathon

Meer info hierover vind je via deze link.

Ook bij het gebruik van mijn fitnesstracker, merk ik dat doelen stellen helpt. Zo is één van mijn doelen om dagelijks minimaal 6.000 stappen te behalen. Ik weet het, dat is niet echt heel ambitieus. Maar het is wel al regelmatig gebeurt dat ik ’s avonds nog beslis om 10 à 15 minuten te gaan wandelen en zo toch mijn vooropgestelde doel van 6.000 stappen te halen. Om dan toch mijn doel behaald te zien in een leuke visual. Hadden we al gezegd dat beloningen werken? - zie punt 1 😉

De link naar HR-data hoef je niet ver te zoeken. Kan HR-data je bijvoorbeeld helpen om minder vaak per dag te antwoorden op mails om op die manier uitputting tegen te gaan? Of vaker met verschillende collega’s contacten te leggen om zo energieker te worden of ideeën sneller te doen verspreiden binnen de organisatie? Kies goede doelstellingen, want zoals je ziet kunnen deze ervoor zorgen dat je je er extra naar gaat gedragen.

3. Data is een goede hulp voor ons slechtwerkend geheugen

“Ik heb de voorbije weken toch al enorm veel bewogen.” Dat dacht ik regelmatig toen ik nog geen fitnesstracker had. Nu ik intussen wel een tracker heb, weet ik dat mijn geheugen niet altijd mijn sterkste kant is. Want soms bleek dat die beweging toch eerder beperkt was. (En het was niet dat ik vergeten was om mijn tracker aan te doen 😉)

Soms is het goed om op de data terug te vallen en te kijken wat er écht gebeurd is. En niet enkel terug te vallen op ervaringen en buikgevoel. Zo was er een ziekenhuis waar op een bepaald moment bij veel medewerkers de indruk ontstond dat heel veel werknemers de organisatie verlieten.

Toen de HR-dienst het initiatief nam om de data van ‘turnover’ in de organisatie in kaart te brengen, bleek de turnover niet significant gestegen te zijn, behalve in één specifiek departement. Met deze boodschap op basis van objectieve data kwam er opnieuw snel al heel wat rust op de werkvloer. Laat data dus ons geheugen ondersteunen waar nodig.

4. Automatische nudging helpt

Soms schrik ik er wel van. Maar in de meeste gevallen is het erg effectief. Want na 15 à 20 minuten krijg ik van mijn horloge het signaal dat ik te lang neergezeten heb. Je gaat me niet horen zeggen dat ik dan onmiddellijk rechtspring om te stappen, maar in meerdere gevallen vind ik het een goede reminder om inderdaad kort even in beweging te komen.

Ook voor HR-data is dit inzicht van toepassing. Feedback die je bijvoorbeeld krijgt als je bepaald mailgedrag vertoont, kan helpen om dit gedrag om te buigen. Maar ook de ‘nudge’ om bijvoorbeeld meer met collega’s de lunch te eten (om zo ideeënverspreiding binnen je organisatie extra te stimuleren), kan hier zeker bij helpen.

Meer weten?