Het belang van interne communicatie: drie frappante cases van de Olympische Spelen

27.07.2021

De Olympische Spelen in Tokio zijn nog maar enkele dagen gestart en de drie volgende cases tonen glashelder aan wat de impact kan zijn van (slechte) interne communicatie op het bereiken van een goed resultaat. Van een gouden medaille die plots ‘slechts’ zilver bleek te zijn. Een verdwenen plank die alle medaillekansen wegveegde en waarom tot twaalf tellen een belangrijke competentie is.

Voor de Nederlandse lezer: jammer genoeg zijn het allemaal voorbeelden van de Nederlandse sporters. Maar als je andere voorbeelden kent (ook van Belgische sporters), laat het zeker even weten in de comments!

1. De gouden medaille die uiteindelijk slechts zilver bleek.

Waar gaat het over? ‘Ruud, ik heb het mis.’ Dat waren de legendarische woorden die de Nederlandse wielrenster Annemiek van Vleuten uitsprak twee minuten nadat ze juichend over de finish gereden was van de wegwedstrijd bij de vrouwen. Wat was het verhaal achter deze woorden? Van Vleuten dacht dat ze gewonnen had, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Het was pas aan de finish dat ze de info kreeg dat er nog een vroege vluchtster was (de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer) die voor haar aangekomen was. Tijdens de wedstrijd was deze info blijkbaar nooit tot bij haar geraakt. Zo werd Van Vleuten tweede achter de Oostenrijkse. Van de hemel in de hel in één minuut.

De link met interne communicatie? Je hebt alle info nodig om je job op een goede manier te doen en resultaten te halen. Binnen interne communicatie spreken we over vier soorten info: één daarvan is taakinfo. Daarmee bedoelen we informatie die je nodig hebt om je job goed te doen.

Hier blijkt dat van Vleuten niet alle info had om het gewenste resultaat (= gouden medaille) te bereiken. De Nederlandse bondscoach verdedigde zich nog in de media. “We hebben geprobeerd vanuit de auto updates te geven van de koersinformatie, maar op veel plekken was dat niet mogelijk. In de finale op het circuit hadden we op een gegeven moment wel het idee dat de rensters het niet wisten, maar zonder oortjes konden we niet zoveel meer doen. Het is niet zo dat we elke minuut naast de rensters kunnen rijden.”

Tip: voorzie meerdere manieren om info te delen met je team. Ga er niet van uit dat via dat éne kanaal iedereen binnen het team op de hoogte is. En maak het niet te complex: magneetborden, papieren, … Ze hebben allemaal nog hun nut.

Herbekijk dit fragment via deze link.

2. De verdwenen plank die alle medaillekansen wegveegde

Waar gaat het over? De Sakura Drop. Een klein deel in de afdaling van het olympische mountainbikeparcours in Tokio. Normaal zouden ook wij het bestaan ervan niet gekend hebben, maar één man bracht daar in zijn eentje verandering in. Want het was op deze Sakura Drop dat Mathieu van der Poel een salto maakte met zijn mountainbike. Hij reed nog even verder, maar besloot later om uit de race te stappen wegens te veel hinder van deze val.

De link met interne communicatie? Zoveel ambitie, perfectionistische voorbereiding en dan alle medaillekansen zien verdwijnen in één seconde door gebrekkige interne communicatie binnen het team. Want wat bleek? Van der Poel zei achteraf dat hij gevallen was omdat hij verrast was omdat er een plankje ontbrak tijdens deze afdaling dat er tijdens het testevent en de voorbereiding wel zou gestaan hebben. Nochtans zeiden de Nederlandse bondscoach en ploegmaats dat ze dit verschillende keren gezegd hebben…

Tip: dubbelcheck regelmatig of iedereen binnen je team de informatie correct begrepen heeft.

Schermafbeelding 2021 07 27 om 15 08 11

3. Waarom tellen tot twaalf een belangrijke competentie is

Waar gaat het over? In de hockeywedstrijd Nederland – België voerde de Nederlandse bondscoach Max Caldas een verkeerde wissel door, waardoor er twaalf spelers op het veld stonden. Dat mag niet en als straf moest de aanvoerder van het Nederlandse hockeyteam voor vijf (!) minuten van het veld. In het internationale hockey is dat een zeldzaamheid. Toch is dat exact wat gebeurde op het grootste sportevent ter wereld.

De link met interne communicatie? Het is belangrijk om binnen teams en de werking van je organisatie goede afspraken te maken. Goede afspraken zijn erg belangrijk voor de goede werking van teams. Maar dan moeten deze afspraken ook goed opgevolgd worden. Binnen organisaties mag je hiervoor niet altijd naar de manager/leidinggevende kijken. Het is zeker een goed idee om verschillende mensen hier een verantwoordelijkheid in te geven.

Tip: laat iemand bepaalde belangrijke afspraken en spelregels dubbelchecken.

Ken jij nog andere voorbeelden waar interne communicatie voor opvallende gevolgen gezorgd heeft? Laat het zeker even weten in de comments!

Meer weten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je nog meer inspiratie over werken en communiceren in teams? Schrijf je dan zeker in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief met tips over interne communicatie en HR-analytics.