De vakantie-energie van je collega’s nog even intact houden? stel dan zeker niet volgende vier vragen

20.08.2019

Je komt terug op het werk na een geweldige vakantie. De mentale batterijen zijn helemaal opgeladen en je bent helemaal klaar voor het najaar. Het geldt niet alleen voor jou, veel mensen hervatten intussen het werk na een deugddoende vakantie. Maar waarop let je best als je communiceert naar je team dat terug uit vakantie komt? Hieronder vind je vier vragen die het vakantiegevoel van je collega’s helemaal kunnen verpesten. Best te vermijden dus…

1. “Heb je mijn mail al kunnen lezen?”

Met grote voorsprong de slechtste vraag. “Ik ben absoluut niet in jou geïnteresseerd.” Dat is eigenlijk de boodschap die je geeft als je iemand na een vakantie zo begroet. Je hoeft je collega niet helemaal uit te vragen over zijn vakantie, maar enige persoonlijke interesse is toch een minimum.

Bovendien mag je niet de verwachting koesteren dat je collega alle vragen op de eerste werkdag na zijn/haar vakantie zal kunnen oplossen. Stel je ook even in de plaats van je collega. Hoe zou jij je voelen als dit de eerste vraag is die je voorgeschoteld krijgt van je collega? Hoe graag je deze vraag ook wil stellen, probeer er toch één dag mee te wachten.

Lunchpauze foto

2. “Moet jij niet aan het werk zijn in plaats van een langere lunchpauze te nemen?”

Deze vraag wordt bijna nooit luidop gesteld, maar wel veel in gedachten uitgesproken. Collega’s die de eerste dag na hun verlof uitgebreid de tijd nemen om hun ervaringen met de collega’s te delen. Het lijkt op het eerste gezicht niet erg efficiënt. En in alle eerlijkheid is dat iets waar ik me in het verleden zelf ook soms aan geërgerd heb.

Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijken ‘fysiek samen zitten en interactie met collega’s heel belangrijke ‘beschermschillen’ te zijn tegen burn-out. Keith Ferrazzi onderzocht dit diepgaander in het boek met de veelzeggende titel ‘Never Eat Lunch Alone’.

Zo blijkt de lunch één van de meest belangrijke momenten van de dag te zijn. Niet alleen om de ‘fysieke batterijen’ op te laden door bij collega’s te ‘ventileren’, maar ook om op de hoogte te blijven van wat er leeft in de organisatie. Ferrazzi legt in zijn boek in detail uit hoe mensen die met anderen lunchen sneller vooruitgaan in hun carrière en algemeen beter presteren. Dus ook na vakantie is het niet erg als die pauze iets langer duurt.

3. “Ik heb een geweldig idee om de werking van ons team te verbeteren. Wil je het eens horen?”

Natuurlijk heb je verschillende nieuwe en geweldige ideeën verzameld tijdens je vakantie. Ideeën die in jouw beleving voor een enorme positieve verandering zullen zorgen in de werking van je team. Net daar wringt het schoentje.

Wees voorzichtig met het onmiddellijk na de vakantie implementeren van veranderideeën. Als het enigszins kan, probeer je beter de vernieuwde energie van de medewerkers van je team te verzamelen om hier samen over na te denken. Voorzie manieren om hun nieuwe ideeën te verzamelen. Dat kan met een oproep om ideeën door te sturen of een centraal document op jullie gemeenschappelijke schijf te plaatsen.

Ook je medewerkers zijn tijdens hun vakantie tot nieuwe inzichten gekomen. En dan is het goed dat ze weten waar ze hiermee naartoe moeten. Want ook hier geldt dat ideeën die uit het team komen altijd sterker zijn dan de ideeën die jij ‘top-down’ wil invoeren.

Back to work

4. “Zullen we opnieuw de realiteit in duiken?”

Uiteraard mag je verwachten dat je collega’s snel opnieuw in actie schieten. Maar tegelijkertijd is het een goed moment om even gebruik te maken van de adempauze die ontstaan is door de zomervakantie.

Wat komt er dit kalenderjaar nog op ons af? Dat is een vraag waar je medewerkers interesse in hebben, maar ook als team veel voordeel uit kunnen halen. Tijdens de laatste week voor vakantie is iedereen vooral druk bezig geweest om alle taken af te werken zodat ze met een gerust gemoed op vakantie konden vertrekken. Mogelijks is het overzicht in die laatste weken voor de vakantie mogelijk verloren gegaan. De helft van het werkjaar is al voorbij; er resten nog slechts vier maanden. Daarom is het goed om voor jezelf en het team helder te hebben wat er nog op jullie afkomt en waar de belangrijkste klemtonen zullen liggen. Maar of dat nu echt op de eerste dag na je verlof moet? Volgende week lukt even goed en je team zal er nog meer klaar voor zijn.

Wil je nog meer inspiratie over werken en communiceren in teams? Schrijf je dan zeker in voor mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief met tips en nieuws