3 inzichten uit ons 1ste webinar om je wegwijs te maken in de wereld van HR-analytics

21.03.2023

Op 14 februari organiseerden we onze eerste webinar uit onze gratis, educatieve reeks rond "Reinventing HR-data". Glenn Walschap, business architect bij Myreas Group deelde zijn kennis en inzichten over waarom het zo belangrijk is om in te zetten op HR-data. Data? Analytics? In HR? Klinkt het je onbekend (of misschien zelfs onbemind) in de oren, lees dan zeker verder. Via 3 belangrijke inzichten uit het webinar, duiden we voor jou de meerwaarde van HR-analytics, geven we je handvaten mee over hoe je zo’n HR-analytics proces het beste aanpakt en staan er je concrete tips te wachten om de IT-valkuil te vermijden.

Geschreven door Gilles Meurisse

1. Wat levert HR-data nu écht op?

HR-analytics biedt tal van voordelen. Vanuit onderzoek van McKinsey legde Glenn uit dat bedrijven die HR-analytics inzetten, zowel op vlak van HR als de bredere organisatie voordelen kunnen plukken.

Een stijging van 80% in rekruteringsefficiëntie, dat betekent dat je 80% sneller en efficiënter nieuwe medewerkers vindt dan voorheen, klinkt goed toch? Zeker als je weet dat je dit kan bemachtigen door gewoon al jouw rekruteringsproces in kaart te brengen met data (we denken bijv. aan de looptijden van elke stap in het rekruteringsproces) of door KPI's op te volgen.

De mate van verloop kan dan weer gehalveerd worden wanneer je bijvoorbeeld inzet op exit-gesprekken en onderzoek doet naar de oorzaken van vertrek. Een interessante use case die werd besproken, ging over het voorspellen van de hoeveelheid verloop bij treinbestuurders en te bekijken welke kenmerken de hoog-risico groep bevatten. Op die manier kon de organisatie hierop inspelen en de kosten voor het vervangen van medewerkers met wel 200.000 euro laten dalen.

Naast het meten van de efficiëntie, de effectiviteit en de impact van jouw HR-processen, kan HR-data ook een boost geven op een hoger organisatieniveau. Inzichten krijgen in hoe je jouw medewerkerstevredenheid of motivatie kan verhogen, en hier actief op inzetten, kon volgens het onderzoek van McKinsey al leiden tot een stijging van 25% in productiviteit.

2. Hoe combineer je HR-data met je strategie?

HR-data is natuurlijk zeer interessant om bij te houden en te integreren binnen uw organisatie, maar dit is soms moeilijk te combineren met de organisatiestrategie en de implementatie ervan.

Ook hier verschafte Glenn ons interessante inzichten. Hij is er van overtuigd dat het invoeren van HR-analytics het efficiëntste en effectiefste top-down gebeurt. Het is namelijk beter HR-data-analyse gericht toe te passen met een duidelijk doel voor ogen in plaats van te zwemmen in de poel van data en willekeurig inzichten te verwerven.

Een belangrijk voordeel dat deze werkwijze met zich meebrengt, is de bescherming van de gegevens van uw werknemers. Door het doelgericht gebruik van de data is het veel overzichtelijker om in overeenstemming te zijn met de GDPR-wetgeving. Zo kan je bijvoorbeeld je werknemers veel makkelijker op de hoogte brengen waarvoor hun data zal dienen en te benadrukken welke voordelen zij eruit kunnen halen ("what's in it for them?").

3. Wat zijn de gevaren binnen HR-data?

Het gebruik van HR-data biedt enorme voordelen, maar hier moet natuurlijk ook bedachtzaam mee worden omgegaan. In het webinar gaf Glenn daarom enkele belangrijke punten mee om extra aandacht aan te besteden.

Het is van belang om een goede infrastructuur uit te bouwen om zo efficiënt mogelijk met data om te gaan, maar bedrijven durven hier wel eens veel te ver in gaan. Men focust op de grootste en nieuwste infrastructuur, maar verliest de blik op korte termijn die van evenveel belang is en ook zeer interessante inzichten verschaft.

Een 2de valkuil voor bedrijven is het gebruik van big data. Net zoals bij de infrastructuur kan een bedrijf denken dat zo groot mogelijk the way to go is. Maar ook bij data is kwaliteit boven kwantiteit de juiste ingesteldheid en moet er verstandig worden omgegaan met alle informatie. Een overdosis aan (soms nutteloze) info zorgt enkel voor onoverzichtelijkheid en brengt mogelijks de privacy in gevaar.

Webinar 2 - Hoe kan HR-data in jouw retentiebeleid?

Indien je ons vorig webinar hebt gevolgd of deze blogpost hebt gelezen en je meer interessante inzichten wil verzamelen over HR-data, dan raden we zeker aan om je in te schrijven voor ons volgend webinar.

Op 25 april zullen gastsprekers Chris De Clippel en Anne Baeten van Randstad Group een boeiende uiteenzetting geven over hoe je als bedrijf je retentiebeleid in lijn kan brengen met de noden van je medewerkers met behulp van HR-data.

Ook als je er niet bij kan zijn, maar de opname achteraf graag ontvangt, schrijf je je best in voor dit gratis webinar.

Meer weten?