Haal meer uit GenAI in interne communicatie

17.04.2025

AI verandert de manier waarop we werken, en interne communicatie vormt hierop geen uitzondering. Maar hoe gebruik je AI als klankbord? Het begint bij hoe je met AI praat – via prompts. In deze blogpost ontdek je hoe het CREATE-framework je helpt om betere vragen te stellen, met sterkere output als resultaat.

Geschreven door Amber Hanselaer

Steeds meer communicatieprofessionals gebruiken AI – maar hoe goed?

Recent onderzoek toont aan dat 1 op 5 communicatieprofessionals in Vlaanderen dagelijks minstens één vorm van AI inzet voor hun werk. Denk hierbij aan tekstproductie, inspiratie en vertalingen. Hoewel de tools voor handen zijn blijft de output vaak wisselend van kwaliteit. Dat verschil zit meestal niet in de tool zelf, maar wel in de prompt – de manier waarop jij je vraag stelt. Hoe beter je prompt, hoe beter het antwoord.

Wat is prompt engineering?

Prompt engineering draait om het creëren en verfijnen van gedetailleerde prompts die je generatieve AI-modellen, zoals ChatGPT, de juiste antwoorden laten geven. Door bewust na te denken over hoe je een vraag formuleert, kun je de kracht van AI optimaal benutten. Om dit goed aan te pakken, is er een handig framework: CREATE, ontwikkeld door Dave Birss.

Birss is bestsellerauteur en gerennomeerd expert in creativiteit en toegepaste AI. Met zijn AI-cursussen groeide hij de voorbije twee jaar uit tot topexpert op LinkedIn Learning.

Het CREATE-framework: 6 elementen van een sterke prompt

Het CREATE-framework is een acroniem waarin elke letter staat voor een essentieel element dat bijdraagt aan een sterke prompt. Laten we eens kijken hoe je deze elementen kunt toepassen in je dagelijkse werk.

C – Character : definieer een rol

Begin je prompt door duidelijk te maken welke rol ChatGPT moet aannemen. Wil je een nog diepgaander antwoord, geef dan aan dat ChatGPT zich als een doorgewinterde expert in die rol moet opstellen. Bijvoorbeeld:  

“Ik wil dat je de rol aanneemt van een interne communicatie-expert met 20 jaar ervaring” 

R – Request: formuleer je verzoek

Vervolgens vul je aan met de taak waarvan je wilt dat ChatGPT deze uitvoert. Probeer hierbij zo helder en concreet mogelijk te zijn. Hoe gedetailleerder je taakomschrijving, hoe kwalitatiever het gegenereerde antwoord. Bijvoorbeeld:  

“Kun je een chronologisch plan van aanpak opstellen voor een audit van onze interne communicatiekanalen?” 

E – Examples : geef concrete voorbeelden

Voorzie voorbeelden die aansluiten bij de gewenste output. Zo krijgt ChatGPT een beter begrip van wat je precies wilt bereiken. Bijvoorbeeld:  

“Neem als voorbeeld hoe succesvolle interne communicatie bij grote bedrijven zoals Google en Microsoft is geoptimaliseerd.” 

A – Adjustments : stuur de output bij 

De kans is reëel dat de eerste output niet helemaal voldoet aan je verwachtingen. Voorkom dit door extra richtlijnen toe te voegen over hoe de output eruit moet zien. Bijvoorbeeld: 

"Gebruik geen jargon of te technische termen die moeilijk te begrijpen zijn voor niet-communicatieprofessionals." 

T – Type of output : bepaal de vorm

Geef duidelijk aan in welke vorm je de output wilt ontvangen. Denk aan een tabel, bullet points, paragrafen of een gestructureerd verslag. Dit helpt ChatGPT om het antwoord beter af te stemmen op jouw behoeften. Bijvoorbeeld:  

“Presenteer het plan als een stapsgewijze lijst met bullet points.” 

E – Extra’s: verfijn je prompt voor maximale impact 

Daarnaast kan je nog enkele extra toevoegingen doen om je prompt naar het volgende niveau te tillen. Enkele voorbeelden:  

“Stel me vragen alvorens je antwoordt”  

Soms weet je zelf nog niet exact welke informatie nodig is om het beste antwoord te krijgen. Door ChatGPT te vragen eerst verduidelijkende vragen te stellen, krijg je een output die beter aansluit op je behoeften. Dit voorkomt vage of onvolledige antwoorden.  

“Negeer alles wat ik zei voor deze prompt” 

ChatGPT onthoudt meestal context uit eerdere berichten, wat handig kan zijn. Maar soms wil je met een schone lei beginnen en voorkomen dat eerdere informatie invloed heeft op het antwoord. Met deze instructie zorg je ervoor dat het model alleen reageert op wat je nu vraagt. 

Voorbeeldprompt voor interne communicatie

Volgens het CREATE-framework stelden we zo toegepast op interne communicatie de volgende prompt op:

Screenshot 2025 04 17 at 15 07 11

Klaar om CREATE toe te passen?

AI biedt enorme kansen binnen interne communicatie – maar alleen als je het goed inzet. Het CREATE-framework is daarbij een praktisch en bruikbaar hulpmiddel.

Gebruik het als standaard voor je prompts, en ontdek hoe AI echt een versterking wordt van je communicatiepraktijk.

Lees je graag zelf Birss' werk door? Je kunt zijn uitgebreide gids hier vinden. Wil je nog meer inspiratie om de interne communicatie binnen je organisatie te verbeteren? Schrijf je dan zeker in op onze gratis nieuwsbrief of contacteer ons.

Referenties

Birss, D. (z.d.). The Prompt Collection. In davebirss.com. https://davebirss.com/documents/the_prompt_guide.pdf

DAIR.AI. (2024). Prompt Engineering Guide – Nextra. Prompt Engineering Guide. https://www.promptingguide.ai/...;

Dave Birss Education – Actual intelligence on how to use Artificial Intelligence. (z.d.). https://davebirss.com/

Naudts, J., Ooms, T., Wullaert, D., Spek, S., & Expertisenetwerk Communicatie, Media en Design. (2024). AI MEDIA BAROMETER 2024. In AI Media Barometer 2024 [Report]. https://ahscdn.be/sites/default/files/2024-11/AI-Media-Barometer-2024.pdf?token=tQXylstkUUUHUNzHRzCyyeseiMX-6PwIEJKBlu21yEk